Pidin vuonna 2022 CrimScapes-tutkimusryhmälle työpajan, jossa opetin etnografisen tutkimustekstin kääntämistä sarjakuvakäsikirjoitukseksi. Projektin tavoite oli alusta asti ollut tehdä etnografinen sarjakuva-antologia tutkimushankkeen eri aiheista. Hankkeen suomalainen osuus käsitteli hivin kriminalisaatiota. Työpajatyöskentelyn lisäksi päädyin lopulta myös ohjaamaan antologiakirjan tekemistä ja piirtämään väitöskirjatutkija Juulia Kelan tutkimukseen perustuvaa hivin kriminalisaatiota käsittelevää sarjakuvaa. Sarjakuvamme julkaistiin suomeksi tänä vuonna Positiiviset ry:n…
Blogi
Sateenkaarisarjakuvaa, faktasarjakuvaa ja kirjamessuja
Olen lauantaina 26.10. Helsingin kirjamessuilla puhumassa ensin sateenkaarisarjakuvasta ja sitten faktasarjakuvan käytöstä tieteen popularisoimisessa. Molemmat ohjelmat löytyvät Lonna-salista. Tässä vielä lyhyesti ohjelmien kuvaukset: Mitä on sateenkaarisarjakuva? Klo: 12:00–12:30Sateenkaarisarjakuva käsitteenä on monelle vielä epäselvä. Tarkoitetaanko tällä sateenkaarisarjakuvataiteilijoiden teoksia vai sateenkaariaiheista sarjakuvaa? Kuinka paljon kirjastojen sateenkaarihyllyt määrittelevät sateenkaarikirjallisuuden käsitettä? Keskustelemassa asiasta on joukko eturivin itsemäärittelemiä sateenkaarisarjakuvan tekijöitä.Moderaattorina…
Internetin pettämät: Akkojen Horinoita -lehden julkkarit 5.10.2024
Internetin piti olla tiedon ihmemaa, mutta miten kävikään? Netti ei ole sitä, mitä meille luvattiin, vaan olemme tuotteita valvontakapitalismin koneistossa. Millaista on taiteen ja aktivismin tekeminen tällaisessa ympäristössä? Näistä asioista olemme keskustelemassa Turussa Taiteen talolla osana Varjokirjamessujen ohjelmaa lauantaina 5.10.2024 klo 12-12:45. Keskustelemassa ovat lisäkseni Essi Tellervo, joka on tehnyt lehteen upean “erokirjeen” internetille, sekä…
Kirje lukijalleni
Kuva: Salla Saarelainen Jotenkin meikämankeli meni luulemaan, että tällasen tekstin kirjottaminen ois helppoa ja nopeeta, kun aihe on mikä on; mun huvittavia kohtaamisia Grinderistä, jotka kaikki muuten perustuu ihan aitoihin keskusteluihin niiden absurdiudesta huolimatta.– Tesla Sysipuu (Being trans on grindr be like) Yllä oleva ote on kirjeestä, jonka transsarjakuvataiteilija Tesla Sysipuu kirjoitti Turun taiteiden yön…
Ilmastoaktivistista transaktivistiksi.
Voiko transsukupuolinen tehdä elämässään muuta kuin olla transaktivisti? Voiko samalla välittää esimerkiksi ilmastosta? Tämä sarjakuva on julkaistu alunperin 5.8.2021 Kehrääjä LHBT verkkolehdessä ja hieman myöhemmin, 26.1.2022, Maan Sataman blogissa. Viittaan toiseksi viimeisessä kuvassa transtaustaisen Susi Nousiaisen kolumniin (Yle), jossa Nousiainen kertoo: “En saanut 1,5-vuotisen bloggaajaurani aikana ainuttakaan tarjousta kaupallisesta yhteistyöstä. Kesällä muut porukan bloggaajat saivat perheilleen ilmaisia…
Queer-aikaa etsimässä
1. Johdanto Ulrika Gunnarson-Östling, Åsa Svenfelt ja Mattias Höjer kertovat artikkelissaan Participatory methods for creating feminist futures tulevaisuudentutkimuksen usein unohtavan sukupuoliperspektiivin. Sukupuoleen kiinnitetään heidän mukaansa huomiota skenaarioita rakennettaessa harvoin. He yhdistivät tutkimushankkeessaan sukupuolentutkimuksen ja tulevaisuudentutkimuksen metodeja ja pitivät kolme työpajaa, joissa osanottajat suunnittelivat erilaisia feministisiä tulevaisuuksia. (Gunnarson-Östling ym, 2012) Ziauddin Sardar kertoo artikkelissaan The Problem…
Miten löysin sosiaalitieteet?
Hyvin usein saadessaan kuulla urastani sarjakuvien parissa, ihmiset yliopistolla alkavat heti pohtia miten olen löytänyt sosiaalitieteet. Tässä blogikirjoituksessa valotan siis polkuani sosiaalitieteiden pariin. Kaikki alkaa siitä, kun olen teini. Pohdin noin 15-vuotiaana sitä, mitä haluaisin olla isona. Äitini on julkisen puolen sairaalassa välinehuoltajana ja isäni on rekkakuski. Olen kiinnostunut taiteesta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta monen muun…