Keväällä 2024 haastattelin yhteiskuntatieteellisten opintojeni vuoksi työstäkieltäytyjää, antikapitalistista aktivistia, joka kieltäytyy palkkatyöstä haluten käyttää aikansa asioihin, jotka todella parantavat hänen yhteisöään. Hän kertoi minulle siitä, miten rahallisen arvon määrittäminen hänen työlleen alentaa työn potentiaalista arvoa. Piirsin saman tien luonnoksen, joka kiteyttää ajatuksen:
Hankkeeni tavoite on tehdä antikapitalistinen sarjakuvateos, joka perustuu työstäkieltäytyjän haastatteluun. Teos käsittelee yhden työstäkieltäytyjän elämää, mutta sitoo yhteen omia kapitalismikriittisiä ja yhteiskuntatieteellisiä pohdintojani. Hankkeen lopussa pidän näyttelyn, jonka yhteydessä sarjakuvan jakelu hoidetaan performanssin muodossa. Sarjakuvateosta ei voi ostaa, sen voi saada vain näyttelyssä aloitetun performanssien ketjun kautta.
Näyttely:
Työstäkieltäytymisen filosofia -sarjakuvateos julkaistaan näyttelyn avajaisissa marraskuussa 2025 B-galleriassa Turussa. Näyttely muodostuu seinille maalatuista sarjakuvaruuduista, joissa käsitellään työn rahallisen arvon ja muun arvon muodostumista (tai muodostamatta jättämistä).
Performanssi:
Tilassa on keskellä tylsistyttävä työstäkieltäytymistoimiston pöytä, jonka takana istuu tylsistyttävä työstäkieltäytymistoimiston työntekijä. Performanssin osallistujat jonottavat vuoroaan työstäkieltäytymistoimistoon, jossa heiltä kysellään byrokratian vaatimia kysymyksiä heidän työstäkieltäytymisensä historiasta ja täytetään kaavakkeita. Kaavakkeet täytetään anonyymeinä ja niihin on lupa myös valehdella. Performanssin päätteeksi osallistuja saa käteensä Työstäkieltäytymisen filosofia -sarjakuvan. Kyseistä sarjakuvaa ei voi ostaa, eikä sitä voi myöskään pitää omanaan (vielä). Lehden
ensimmäisellä sivulla on tyhjä kymmenen kohdan lista, ja seuraava teksti:
”Tämä sarjakuva ei ole sinun. Yhteisen hyvän maksimoimiseksi tämän
sarjakuvan tulee kiertää vähintään kymmenen lukijan kautta, ennen kuin
se saa päätyä pölyttymään kirjahyllyyn. Lisää siis nimesi listaan, lue teos
ja anna se seuraavalle, kunnes lista on täynnä.”
Näin sarjakuva toteuttaa sitä filosofiaa, josta se myös kertoo. Jokaiset kädet, joiden kautta sarjakuva kulkee, lisäävät sen potentiaalista vallankumouksellista arvoa.
Hankkeen yleisöt
Koska hankkeessa tuotetaan sarjakuvateos, jota ei voi ostaa, vaan sen voi vain saada joko näyttelystä tai vertaisverkostojensa kautta, on hankkeella potentiaali tavoittaa kuka tahansa. On sanottu, että jokainen maailman ihminen on toisistaan vain kuuden ihmisen päässä. Jos sarjakuvateos kehottaa lukijaansa antamaan teoksen eteenpäin kymmenen kertaa, on mahdollista, että se päätyy minun käsistäni vaikkapa Barak Obamalle, Jeon Jung-kookille, Wangechi Mutulle tai Lucrecia Martelille. Koska näyttely järjestetään aktivisteille tutuissa tiloissa, on kuitenkin todennäköisempää, että tavoitettu yleisö ovat aktivistit, feministit, akateemiset kulttuurin ja yhteiskunnan tutkijat, sekä aktiiviset kulttuurialan ihmiset. Teos kuitenkin pyrkii siihen, että näihin ryhmiin kuuluvat ihmiset voivat antaa teoksen eteenpäin myös heidän sukulaisilleen, naapureilleen, tuttavilleen ja muille aiemmin mainittuihin viiteryhmiin kuulumattomille henkilöille. Vaikka maailma tuntuu joskus kuplautuneelta, jokainen meistä tuntee vähintään yhden ihmisen oman kuplansa ulkopuolelta.